Warmtepompsystemen

Warmtepompsystemen hebben betrekking op het creëren van een optimaal en gezond binnenklimaat van de woning. De temperatuur is zodoende zowel in de winter als zomer aangenaam en je kunt voldoende gebruikmaken van warm water om te douchen et cetera. Dit alles is mogelijk tegen een lagere hoeveelheid energieverbruik en zodoende ook lagere rekeningen. Warmtepompsystemen zijn zodoende beschikbaar voor verwarming, koelingen en warm tapwater. Ook help je het milieu door middel van een warmtepompsysteem. Er is namelijk ook in mindere mate sprake van CO2 uitstoot. Ieder warmtepompsystemen bestaat uit drie belangrijke componenten. Dit zijn de bron, de opwekker en de warmtepomp zelf.

Er zijn meerdere verschillende types warmtepompsystemen voor zowel woningbouw als bedrijfsbouw. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bivalent Warmtepompsystemen
  • Brine/Water Warmtepompsystemen
  • Lucht/Water Warmtepompsystemen
  • Water/Water Warmtepompsystemen

De bovengenoemde voorbeelden van warmtepompen worden hieronder nader toegelicht.

Bivalent warmtepompsysteem voor bestaande bouw

Een van de eerste stappen die bij renovatieprojecten genomen dient te worden is het aanpassen van de bouwkundige schil. Door middel van een thermografische scan van de schil kunnen aanpassingen maximaal in kaart worden gebracht. Ook hier kunnen warmtepompen lucht als bron bieden. Dit is zodoende een betaalbaar alternatief in samenwerking met een HR ketel. Echter geniet een integrale renovatie van de bouwkundige schil altijd de voorkeur.

Brine/Water Warmtepompsystemen

Deze waterpomp gebruikt Brine als bron. Met name bij kleine systemen of woningen is dit systeem bruikbaar. Brine kan gezien worden als oplossing van water met antivries. De bron beschikt over kunststof bodemlussen die opgevuld worden met een Brine oplossing. Deze bodemlussen kunnen zowel gebruikt worden voor verwarming in de winter, als voor verkoeling gedurende de zomer. De Brine temperatuur kan zodoende dalen tot aan het vriespunt. Door middel van de antivries oplossing in het systeem kan de Brine oplossing onmogelijk bevriezen.

Lucht/Water warmtepompsysteem

De bron bij een lucht/water warmtepompsysteem wordt op basis van buitenlucht gevuld. Zodoende kan dit waterpompsysteem gezien worden als een warmtepomp met een laag temperatuur afgiftesysteem. Deze warmtepompen zijn veelal bruikbaar bij zaken als vloerverwarming.

Water/Water warmtepompsysteem

Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit systeem water als basisbron. In Nederland wordt veelal grondwater gebruikt als warme en koude grondwaterbron. Een warme bron wordt gebruikt voor de verwarming en een koude bron wordt gebruikt voor verkoeling. Gezien het feit dat dit een flinke investering is, wordt dit met name toegepast bij grote systemen in de vorm van bijvoorbeeld kantoorgebouwen en appartementencomplexen.