Zonlichtsystemen

De belangrijkste energiebron op aarde is zonne-energie. Het voordeel aan deze energiebron is dat deze oneindig beschikbaar is. Zonne-energie kan zoal worden omgezet in elektriciteit en warmte. Zodoende valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende type zonlichtsystemen. Eén zorgt voor het opwekken van elektriciteit, ook wel bekend als PV systeem. Het andere type zonlichtsysteem zorgt voor het opwekken van warmte. Een voorbeeld van een systeem dat werkt door middel van warmteopwekking is een zonneboiler. In dit artikel worden enkele zonlichtsysteem nader besproken en afgezet tegen andere besparingsproducten.

Zonneboiler

Een zonneboiler wordt gebruikt om warmte op te vangen middels een collector. De warmte die wordt verzameld wordt gebruikt voor de verwarming van tapwater en kan worden opgeslagen in een afzonderlijke boiler. De plaatsing van een zonneboiler draagt aanzienlijk bij aan de besparing op onder andere energiekosten. Dit gezien het feit dat de zon gratis en voor iedereen toegankelijk is. Ook bij een periode met volop bewolking ben je altijd voorzien van warm water. Dit gezien het feit dat een zonneboiler eenvoudig te koppelen is aan andere warmtesystemen. De hoeveelheid warmte die je opwekt met je zonneboiler is afhankelijk van de hellingshoek en het oppervlak waarop de boiler geplaatst wordt.

Zonneboiler + warmtepomp = optimale besparing

Het is mogelijk om een zonneboiler op optimale wijze te laten integreren in een warmtepompsysteem. Zo kan middels de zonneboiler bijvoorbeeld het tapwater van een warmtepomp worden voorverwarmd. Daarnaast is het tevens mogelijk om gedurende de zomermaanden het overtollige warmte op te slaan in een bodem. Deze warmte wordt vervolgens pas weer gebruikt in de wintermaanden, zodra de verwarming van een woning gebruikt dient te worden.

Een zonneboiler met subsidie

Het is vandaag de dag mogelijk om een zonneboiler aan te schaffen middels een subsidie. De subsidie voor een zonneboiler bedraagt gemiddeld €650,-. Zo wordt besparen plots erg interessant, toch?!